Szimtech motortérzár

A részletes termékinformációkért kattintson a megfelelő dobozra:

SzimTech motortérzárSzimtech P 04 - P 05 motortérzár
Váltózárral együtt árengedmény!
37.000 Ft helyett 31.000 Ft
részletek
SzimTech motortérzárSzimtech P 04 R - P 05 R motortérzár
Váltózárral együtt árengedmény!
40.000 Ft helyett 34.000 Ft
részletek

A motortér zár jelentősége

Napjainkban komoly gondot jelent a gépjárművek jogtalan használata, illetve eltulajdonítása elleni védekezés. Ismeretesek különféle mechanikus, elektromechanikus, elektronikus szerkezetek, amelyek többé-kevésbé lelassítják az illetéktelen személyek behatolását a gépjárműbe. A gépjármű ajtók és csomagértetők általában hagyományos kulcsos- kilincses zárakkal vannak ellátva. Ezeket a zárakat gyakorlott személyek viszonylag rövid idő alatt fel tudják nyitni, akár durva roncsolásos módszerekkel (például a zárhenger kihúzásával, megfúrásával stb.) Az illetéktelen behatolásnak az a módszere is nagyon elterjedt, hogy egy ablak betörése után benyúlva az utastérbe kinyitják az ajtót, illetve a motorháztetőt.

A gépjárművek ily módon történő jogosulatlan eltulajdonításának megakadályozására különféle riasztó berendezéseket és/vagy bénító rendszereket alkalmaznak. A riasztó berendezések a gépjárműbe beépített relék, érzékelők, kapcsolók stb. segítségével érzékelik a behatolási, manipulálási vagy elmozdítási kísérleteket valamint vizuális és/vagy akusztikus jelekkel hívják fel a figyelmet a rosszándékú cselekedetre. A bénító rendszerek viszont - például a gépjármű motor indításának vagy az üzemanyag ellátó rendszer működésének megakadályozásával - kívánják mozgásképtelenné tenni a gépjárművet.

Hiányosságot jelent ezeknél a rendszereknél, hogy az érzékelők jeleit vevő és a riasztási és/vagy bénítási jelek kiadását vezérlő - általában szabványos vagy kereskedelmi forgalomban bárki által beszerezhető - központi egységeket a hozzáértők könnyen hatástalanítani tudják.

A gyári riasztó berendezések, illetve bénító rendszerek központi egységei általában a motortérben vannak elhelyezve, és a motorháztetők az utastérből viszonylag könnyen, roncsolás nélkül felnyithatók.