lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: UV gravír tudnivalók - Global-Autovéd Kft.

UV gravír tudnivalók

Lássuk a statisztikát

Az autógyárak fejlesztései között priorítást élveznek a védelmi rendszerek, hiszen világszerte jelentős anyagi kárt okoznak az autótolvajok. Eddig még nem sikerült kifejleszteni azt a védelmi rendszert, amire egy éven belül ne lett volna meg a tolvajok reakciója. Természetesen a gyártók sem adják fel, és folyamatos biztonságtechnikai újításokat valósítanak meg. Véget ér ez a küzdelem valaha?

Nézzük a hazai viszonyokat. Nálunk mintegy 10 000 jármű esik a tolvajok áldozatául évente. A riasztók hangjára már immunissá vált az emberek jó része, arról nem is beszélve, hogy a forgalomban lévő riasztókhoz a bűnözők is hozzájuthatnak. Egy pillanatig sem kell azzal áltatni magunkat, hogy ezt nem teszik meg, igenis megveszik, tanulmányozzák, kitanulják a hatástalanítás módszerét. Be kell látni, hogy ellophatatlan autó nincs, a mechanikus védelmi rendszerek annyival jobbak egyéb társaiknál, hogy relatíve hosszabb idő alatt lehet hatástalanítani. A műholdas nyomkövetés az autótulajdonosok többségének megfizethetetlen, arról nem beszélve, hogy a kommunikáció kiiktatását követően ezeket is el lehet lopni.

Viszont Ön tenni szeretne azért, hogy járművét megóvja!

Hogyan védheti meg gépjárművét

Szakemberek több csoportra osztják az autótolvajokat aszerint, hogy milyen célt szolgál a lopás. Legártalmatlanabbak a Joyrider-ek, akik a hecc kedvéért elviszik egy körre az autót, és utána ott hagyják. Vannak olyan bűnözői csoportok, amelyek egyéb bűntények elkövetéséhez használnak lopott járművet, őket is csak közvetve érdekli az autó. A legnagyobb, harmadik csoport a profi autótolvajoké, akik jellemzően csapatmunkában végzik tevékenységüket, rendszerint megrendelés alapján. Felmérések bizonyítják, hogy a lopott autók többsége alkatrészként kerül értékesítésre a feketepiacon. Hogyan lehet ez ellen védekezni? Erre találták ki az autó egyes elemeinek jelölését, oly módon, hogy az eltávolíthatatlan legyen, vagy legalább is nagy energia ráfordítással legyen megvalósítható. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen módon jelölt járművek magas szintű védelmet élveznek, annak ellenére, hogy ennek a módszernek nem a védelem volt az elsődleges célja, hanem a megtalálás, beazonosítás. A profi tolvajok azonban nem szeretik a felcímkézett árút, és inkább lemondanak a jelölt autók eltulajdonításáról.

Álljon itt ennek bizonyítására egy gyakorlati példa: a lakossághoz viszonyított autólopások számával pár éve még Ausztrália vezető helyet foglalt el. A kormányzat és a biztosítók közös erőfeszítésével az új gépjárművek nagy részét már forgalmazás előtt a szalonokban megjelölik. Ennek a módszernek köszönhetően négy év alatt sikerült elérni, hogy a havi 13000 lopott autó szám lecsökkent 6500-ra, melyeknek jelentős hányada 5 évnél régebbi autó. A szám így is nagyon nagy, de a módszer jelentősége vitathatatlan.

PERMANENTMARK technológia

A holland PERMANENTMARK® SECURITY SYSTEMS lassan húsz éve foglalkozik gépjárművédelmi jelölésekkel. Szolgáltatásuk világszerte igénybe vehető, már több mint 700 000 jármű viseli magán a jelölésüket. A PERMANENTMARK® által kifejlesztett újdonság a csak UV fényben látható jelölés. Maga az ötlet nem új, de az alkalmazott technológia igen, mely lehetővé teszi a széles körű alkalmazást. Ennek a jelölő rendszernek a legnagyobb előnye abban rejlik, hogy ötvözi a látható, és láthatatlan jelölések. Mondhatni figyelmezteti az autótolvajt, hogy ezt a járművet nem érdemes ellopni.

Ez a fajta védelmi rendszer az Ön járművét is védetté teszi!

PERMANENTMARK eljárás

Mit rejt magában a PERMANENTMARK® rendszer? Az eljárás során a jármű alvázszáma kerül begravírozásra valamennyi üveg felületre, illetve a karosszériaelemek belső felületére, alapból 24 helyre. Ezenkívül vannak még opcionálisan választható jelölési helyek, melyekről a megrendelő dönti el, hogy melyiket kéri, ezek a könnyűfém felnik, a belső műanyagok, valamint – kiemelt partnereknél – a motor, vagy a váltó fém elemei. Ennél a technológiánál gravírozás alatt nem a szokásos felületi jelölés értendő, hanem az anyag mély rétegeibe ható kémiai maratás, mely a felület károsodása nélkül nem távolítható el. Az üveg gravírozásakor a felület nem sérül, mint homokfúvás esetén, a végeredmény diszkrét, a jármű küllemét nem érinti kedvezőtlenül. Az eljárás során az üveg szerkezete, valamint fényáteresztő képessége módosul, a szem számára matt fehér színű lesz a felirat, melyet lúggal, savval eltávolítani nem lehet. Lakkozott felületen hogyan valósul meg a jelölés? Az azonosító jelek a fedőlakkon, festékrétegen áthatolnak egészen az alapozóig, a karosszériát érintetlenül hagyva. Ezeken a darabokon a jelölés csak UV-fényben mutatkozik meg. Nyáron amikor erős az UV-A, vagy UV-B sugárzás akkor, ha nagyon figyelmesek vagyunk alig észrevehetően megláthatjuk a jelölést. Azonban ezek a jelölések a karosszéria elemek belső felületén helyezkednek el, így jelenlétük egyáltalán nem zavaró. Mi történik az UV jelöléssel, ha átfényezik a járművet? Nem kell attól tartania, hogy a fényezés kárt tenne a gravírban, UV lámpával megvilágítva a jelölés a fényezést követően is látható. A jelölés eltávolításának egyedüli módja, a fényezés leköszörülése, és a komplett újrafényezés, bár a tesztek alapján ez sem volt mindig elég a jelölés eltávolításához. Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez a művelet meglehetősen idő, és költség igényes eljárás. Ez az eljárás csak olyan gépjárművön végezhető el, amely rendelkezik fedőlakk réteggel, a 90-es évek második felétől már ilyen járművek kerültek forgalomba. A belső műanyag elemek szokásos jelölése a kék szín, valamint világos belsőtérnél a fehér, míg a hátsó lámpa narancssárga azonosítót kap. Ezek az azonosítók az itt alkalmazott technológiának köszönhetően polírozással, vagy megfelelő oldószerrel eltávolíthatók. A jelölések mérete 6 mm magasság, és 11 cm hosszúság.

Miért az alvázszám?

Ennek gyakorlati jelentősége van, lehetne a rendszám is de az akár elveszhet, vagy új jelölési rendszer kerül bevezetésre, és akkor már nem fedi a valóságot, míg az alvázszám az autó egész életét végigkíséri, semmilyen körülmények között sem változik. Gyakori hiba, amikor alvázszámot használnak azonosításra, hogy csupán az utolsó 6 karaktert alkalmazzák, pedig ez így nem teljesen egyedi, ezzel szemben a PERMANENTMARK® az alvázszám utolsó 13 karakterét alkalmazza, mely teljesen egyedi jelölést ad, s ez kiegészül még az ország jelöléssel, így védve a járművet a külföldre történő lopások ellen.

Az UV gravírral ellátott autók két első, oldalsó üvege egységes figyelmeztető matricával ellátott, mely magyarul, és angolul figyelmezteti a tolvajt arra, hogy az adott járművet nem érdemes ellopni.

Az ilyen módon jelölt járművek gravírozott azonosító adatait egy központi adatbázis tartalmazza, melynek igénybe vételével szükség szerint igazolást állíthatunk ki biztosítók, és rendvédelmi szervek részére.

Miben rejlik a PERMANENTMARK előnye?

  • a tolvajok szemében értéktelenné válik járműve
  • állandó védelmet biztosít (nem merül le, nem romlik el)
  • diszkrét, károsodás nélkül eltávolíthatatlan jelölések
  • kedvező ár (alig több, mint egy teletankolás ára
  • MABISZ tanúsítvány
  • extra garancia (lásd később)
  • EUROTAX értéknövelő tényező

EUROTAX

Cégünk és az EurotaxGlass's Magyarország Kft. együttműködésének értelmében, az EUROTAX Autó-Érték programjának extralistájára felkerült a külső, utólagos jármű típusazonosítás! Ez alapján a PERMANENTMARK® UV-lakk és üveggravírozás megléte értéknövelő tényezőként szerepel a gépkocsik értékesítése esetén. Ez az együttműködés különleges jelentőséggel bír, hiszen ez az első biztonságtechnikai termékvonal, amely képviselteti magát az ország vezető járműértékelő szoftverrendszerében.

Ajánlások

A PERMANENTMARK® megkapta a MABISZ tanúsítványát az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálat (BRFK VTSZ) szaktisztjeinek ajánlásával. A PERMANENTMARK® védelmi rendszer BN kategóriás minősítést kapott a MABISZ 469-10/20040907 nyilvántartási számon.

Extra garancia

A gépjármű egyes részei a használat során megsérülhetnek. Lehet egy felpattanó kő, mely tönkre teszi a szélvédőt, egy balesetben, amelyben megsérül a karosszéria, és ki kell cserélni. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ilyen esetben mi történik a jelöléssel? Ekkor van jelentősége az általunk nyújtott külön garanciának, mely maximum 4 elem újbóli ingyenes megjelölésére szól, amennyiben Ön a PERMANENTMARK® azonosító rendszert választja! A garancia érvényesítéséhez őrizze meg a jelöléshez kapott garanciakártyát, valamint a 4 tartalék sablont a hozzátartozó pasztákkal együtt!

Ide kattintva bővebb információt talál termékeinkről és árainkról.
Hívjon minket, segítünk!
+36 (30) 346-0444