lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: lessphp fatal error: failed to parse passed in variable @bodyBackground: Autólopás trükkök, és kivédésük - Global-Autovéd Kft.

Autólopás trükkök, és kivédésük

Sok esetben akaratlanul is magunk teremtjük meg az autólopás eshetőségét. Ilyen esetben bizony nincs az az autóvédelmi rendszer, amely képes eltántorítani a tolvajt. Azt gondolja, hogy velem ugyan sohasem fordult elő ilyen! Biztos benne, hogy egyik lehetőséget sem kínálta még fel?

1. Autószerviz, mint veszélyforrás

Nagyon fontos a szerviz megválasztása, ahova javításra visszük autónkat. Járjunk el körültekintően, az első alkalmat megelőzően gyűjtsünk információt a helyről, és ha egy mód van rá várjuk meg a javítást, ne hagyjuk ott az autónkat.
Elég, ha csupán egy nem megbízható munkatárs dolgozik az adott szervizben, mint azt alábbi eset is mutatja. Néhány éve egy Törökbálinti autószalon szerelője a javításra leadott autók kulcsairól másolatot készített, azon bukott le, hogy nem vette észre az autóban lévő GPS-t.

Ez buktatta le pár nap múlva az autólopáskor. A vidéki ház garázsában sok szétszedett autó köztük több milliós értékű is, darabjaira szedve várták a további sorsukat.
Ez egy tipikusan olyan helyzet, amelyet kivédeni nem igazán lehet, inkább csak annak a példázata, hogy olyan dolgok is megtörténhetnek, melyekről joggal hihetnénk, hogy ilyen csak a mesében van. Autótulajdonosként mindig tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy a bűnözői szakmák közül az autólopásban van a legtöbb pénz.

2. Példa

A járműtulajdonos nagy értékű autójával autómosóba ment, és úgy döntött, hogy amíg ő a vásárlását intézi addig takarítsák ki az autóját.
Mire volt elég ez az idő a szorgos kezeknek?

A takarítás mellett készített a gyárikulcsról egy másolatot, utána az eredetiből kiemelte a chipet, amit ragasztóval a gyújtáskapcsoló alá ragasztott, hogy a biztonsági rendszer érzékelje azt. Ezután mind a gyárikulccsal, mind a másolattal indítható lett az autó. Gondolná, hogy egy hozzáértő kéznek ez mindössze 2 perc?

Hogyan bukott le? Pár nappal később mikor ellopta az autót, egy közúti igazoltatáson bukott le. Vallomásában részletesen elmondta az eltulajdonítás körülményeit, így vált ismertté a nyomozóhatóság előtt az eset menete.

Mit tehetünk, hogy velünk ez ne történhessen meg? Ne bízzuk idegenre az autónkat, várjuk meg amíg kitakarítják, és kísérjük figyelemmel a kulcs útját.

3. Otthoni kiállás

Kiállunk a garázsból, kiszállunk, hogy becsukjuk a garázsajtót, ez csak egy perc, addig a motort sem kell leállítani, és a kulcsot sem kell kivenni, hiszen félszemmel az autóra is figyelünk! Vagy mégsem? A lesben álló tolvajnak egy alkalmas pillanat elé arra, hogy autónkba pattanva, már odébb is állt. Ne érje ilyen meglepetés, vigyázzon értékére!

4. Autólopás másképpen

  • Portyázni indulnak a besurranó tolvajok a nap bármely időszakában, és figyelnek. Van, hogy csupán feltérképeznek helyeket, de természetesen ha kínálkozik egy megfelelőnek vélt alkalom, akkor az biztosan nem marad kihasználatlanul.
  • Egy kertes háznál az udvarra bejutás az első célpont, amitől a kutya sem tántoríthatja el, hiszen kéznél van az elektromos kutya riasztó, vagy valamilyen csábító étel, s a dolognak ez a része már le is van tudva.
  • Most következik a ház, amelyen biztosan találni egy nyitott, vagy könnyen nyitható nyílászárót, amit ki lehet nyitni anélkül, hogy a házban alvók éjszakai nyugalmát megzavarnák. Az sem megy ritkaság számba, hogy a bejárati ajtót elfelejti bezárni a gazda.
  • Ahhoz, hogy kocsi kulcsot, értéket találjon a besurranó általában nem is kell a házat átkutatnia, sőt rendszerint a bejárattól sem kell messzire mennie. Sok esetben, hogy a kezünk ügyében legyen, az ajtó mellett rendszeresített helyen tesszük le kulcsainkat, táskáinkat.
  • A megszerzett kulcsokkal már játszi könnyedséggel ki lehet nyitni a garázsajtót, vagy kaput, amelyen csendben ki lehet tolni az autót, amihez azután a slusszkulcs. A táskában mit találni? Iratokat, bankkártyát, és ha elég óvatlanok vagyunk, akkor a PIN kódot is mellékeljük. Mire megvirrad se autónk, se pénzünk.
  • A besurranók specialitása az, hogy csendben, macskaléptekkel közlekednek. Így mi édesen alszunk, míg ők kikutatják szekrényeinket, szobáinkat, és eltulajdonítják értékeinket.
  • Mikor járunk jobban, ha végig alusszuk kifosztásunkat, vagy ha felébredünk, és próbáljuk megvédeni értékeinket? Bűnügyi hírekben sokszor olvasni, hogy a neszre felriadót bizony jól helyben hagyták a rablók. Bármennyire is ellenkezik a természetünkkel, próbáljuk meg ilyenkor csendben kivárni a távozást.
  • Szokásos reggeli menet: felkelek, reggeli, kávé, és indulás. Tegyünk meg minden lehetségest azért, hogy nap, mint nap így legyen!

Megelőzés

Változtassunk szokásainkon, és értékeinken a lakás mélyebb, biztonságosabb pontján tároljuk. Ajtóink, ablakaink éjszakára semmiképpen se maradjanak nyitva, illetve napközben sem, ha nem tartózkodunk otthon. Régi mondás „alkalom szüli a tolvajt”, a besurranók állandó készenlétben vannak, nem csupán várják az alkalmat, hanem keresik is azt éjjel, és nappal egyaránt.

5. Próbaút

Egy életből vett valós példa: a tulajdonos hirdetést ad fel, eladásra kínálja jó állapotú, keveset futott használt autóját. Néhány nap és meg is érkeznek a vevőnek álcázott tolvajok, akik semmiben sem különböznek egy nagyon kedves, elegáns vevőtől, amilyet elképzelünk magunknak. Elbeszélgetnek a kocsiról, és mivel nagyon megnyerők a tulajdonos oda adja a kocsi kulcsot, hogy próbálják ki a járművet, nincs is semmi gond, tesznek egy próba kört, majd leparkolják a kocsit oda ahonnan indultak. A kulcsot visszaadják, és elköszönnek azzal, hogy még van egy pár autó, amit megnéznek, utána jelentkeznek. A gyanútlan tulajdonosban fel sem merül a gondolat, hogy nem a saját kulcsát kapta vissza, hanem egy ugyan olyan márkájú másik autóét.

Hogy nem happy end a történet vége azt mondanom sem kell.
Ne adja oda idegennek a kocsi kulcsát.

Ide kattintva bővebb információt talál termékeinkről és árainkról.
Hívjon minket, segítünk!
+36 (30) 346-0444